HAŞERE İLAÇLAMA
TAHTA KURUSU
tahta kurusuTahtakurusu vücut yapısı alttan ve üstten basık şekilde olan ve toplamda 3 çift ayağı bulunan bir böcektir. Tahta kurusu beslenmesini kan emerek sağlayan bir haşeredir. Tahta kurusunun baş bölgesinde hem iletişimini sağlayan hem de tehlikeleri algılayan 1 çift anten bulunur. Tahtakuruları yapı olarak küçük böceklerdir. Boyları birkaç mm olan tahta kurularının, bilinen en büyük boyu 10mm geçmez. Tahtakurusu çabuk üreyen ve çoğalan bir böcektir. Tahtakurusu besin bulamadığında uzun zaman yaşayan bir böcek türüdür. Aç kaldığında,hiç besinleri olmadığı zaman ortalama 550 gün yaşayabilir. Tahtakurusu karın kısmı çok geniştir ve kan emdikçe şişer.

BİT

bitBitler insanlar için en utanç verici haşeredir. Çünkü insanlar bitlerin sadece pis insanlarda olduğunu zannederler. Bit temizliğin yetersiz olduğu ortamda yaşamayı tercih eder ve bulaşma şekilleri farklıdır. İnsanlara hastalık bulaştıran bu haşere grubu ile mücadele de çok zordur. Şimdi bitleri tanıyalım ve zararlarını,bunlarla nasıl mücadele edileceğini öğrenelim.Bitler kan emici olarak bilinir. Çünkü bitler üzerine konduğu veya üzerinden beslendiği konakçısının kanı ile beslenir. Bitler konakçısının üzerinden günde 6 - 8 defa kan emerek beslenir. Bitler kan ile beslendiği için sürekli insanda kaşıntı, iştahsızlık ve toplumda psikolojik sıkıntılara neden olurlar. Bitlerin ısırdığı kısımlarda morarmalar ve iltihaplı bölgeler oluşur. Bitlerde üreme ve çoğalma yumurta ile olmaktadır. Bit yavrularına sirke adı verilir.

PİRE

pirePire haşereleri insana en çok hastalık bulaştıran böceklerdir. Pire altı ayaklı ve eklem bacaklıdır. Pirenin ayağının uç kısımları tırtıllı olup tutucu özeliğe sahiptir. Pirenin baş kısmı çok ufak ve gövdesi çok büyüktür. Başının ön tarafında 2 adet gözü bulunan pirelerin ağız kısmında ise insanları ısıran ve insanlardan kan emesini sağlayan iğnesi bulunur. Pirenin vücudu yan taraflardan basık olup yukarıya doğru uzanmış ve vücut derisi bölme halindedir. Pireler hareketlerini zıplayarak sağlarlar ve canlılar arasında en kendi boyuna göre en yükseğe sıçrayan canlılardır.


SİYAH HALI BÖCEĞİ

siyah halı böceğiSiyah halı böceği özellikle evlerde kullanılmayan eşyaların içine girerek burada konaklar. Siyah halı böceği boyları türlerine göre farklılık gösterir fakat ortalama 15 mm boyunda olurlar. Siyah halı böceğinin kuyruk kısmında birkaç uzun kıl bulunur. Siyah halı böceklerinin renkleri türlerine göre değişmektedir. Genellikle siyah, kırmızı yada kızıl kahverengi gibi renklerde olan halı böcekleri, evlerdeki kıl, tüy, ipek, deri ve hayvansal tüm eşyaları kemirerek beslenirler. Bazı türleri ise bitkileri ve bitkisel ürünleri tüketirler.

TESPİH BÖCEĞİ

tespih böceğiTespih böceği çok ayaklı olup küçük haşere grubunun bir parçasıdır. Boyları türlerine göre değişken olan bu haşereler birkaç mm den 3 cm kadar olan türlere sahiptir. Vücudunun üstü bir kabukla kapalı olup bölmeli haldedir. Vücut üzerindeki kabuk bölmeleri arasında yumuşak deri bulunur. Tesbih böceği bunun sayesinde kendisine gelen tehlikelere karşı kendini yuvarlayarak tespih tanesi şeklini alır. Zaten bu nedenle tespih böceği ismini almıştır. Tespih böceği türüne bağlı olarak farklı renklerde olabilir. Fakat genellikle gri, kül rengi, kahverengi ve mat renklerde olurlar.

TATARCIKLAR

tatarcıkTatarcıklar küçük sinek türlerinden olup, yapı olarak sivrisineği andıran canlılardır. Tatarcıkların vücutları üzerinde bir çift kanatları vardır. Toplamda 6 ayağı olan tatarcık sineklerinin ağız kısımlarında iğneye benzeyen ve kan emmelerini sağlayan hortumları vardır. Tatarcığı diğer sineklerden ayıran en belirgin özelliği vücutları üzerinde ufak tüyler bulunmasıdır. İnsanlar tarafından pek önemsenmeyen bu sinekler insana hastalık bulaştırmada etkin rol oynarlar.

SİVRİ SİNEK

sivri sinekSivri sinek havada uçan kanatlı ve eklem bacaklı sinek türüdür. Sivri sinek yapı olarak çok küçüktür. 6 adet uzun ayağa sahip olan sivirsinekler baş kısımlarında 2 adet antenleri ve ağız kısımlarında kan emmelerini sağlayan uzun iğneleri bulunur. Diğer haşerelerde olduğu gibi sivrisineklerde antenleri ile besinin yerini bulur ve tehlikeleri sezinler. Sivrisinekler sıcak havalarda daha çok aktif olurlar ve dünyanın birçok ülkesinde yaşarlar. Sivrisinek türüne ve çeşidine bağlı olarak bulaştırdığı hastalığın tehlike boyutlarıda değişir.

GÜVE

güveGüve havada uçuşan küçük yapılı canlılardır ve görünüş olarak kelebeğe benzerler. Güveler ev içlerinde, tahıl ambarları ve depo gibi alanlarda bulunan ürünleri kemirerek beslenirler. Bu nedenle bu alanlarda sıça görülürler. Güveler boy olarak ufak boyludurlar genellikle 5 – 10 mm kadar boyları vardır. Güve yapı olarak kelebeğe benzer fakat kelebek ile güve arasında ayırt edici birçok fark vardır. Bu farklardan bazılar; Kelebeğin kanatları canlı renkli ve düzdür. Güvelerin ise kanatları daha soluk renklidir ve üzeri tüylüdür. Güve böceğinin antenleri kalındır ve üzeri tırtıllıdır. Kelebeklerin ise antenleri daha ince ve düzdür.

AKREP

akrepAkrep eklem bacaklılar grubundan olup, çok zehirli türlere sahip olan oldukça tehlikeli bir zararlıdır. Akreplerde 4 çift ayak ve ön kısımlarında 2 tane kıskaç bulunur. Akreplerde kanat yoktur. Hemen hemen bütün türleri zehirli olan akreplerin, zehirlerinin etkisi yaşam alanlarına ve türlerine göre değişir. Akrep canlısı birçok canlıdan farklı olarak çiftleşme ve avlanma şekline sahiptir. Akrep sokması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir, bu nedenle görüldükleri anda yok edilmeleri gerekir. 

ÖRÜMCEK

örümcekÖrümcek eklem bacaklılar grubunun en önemli üyesidir. Yapı olarak diğer haşerelerden farklı bir yapıya sahip olan örümcekler, dünyanın her yerinde ve her kıtasında yaşarlar. Yeryüzünde 65 bin kadar örümcek türü olduğu saptanmıştır. Örümceklerin kanatları yoktur ve 4 çift ayaklerı vardır. Örümceklerin başucunda 1 çift antenleri vardır ve gövde kısımları daha geniştir.

GÜMÜŞ BÖCEĞİ

gümüş böceğiGümüş böceği küçük omurgasız hayvanlardan, gri (gümüş) renkte olup kanatsız bir haşeredir. Gümüş böceği adını parlak gümüş rengine benzeyen renklerinden alırlar. Gümüş böceğinin vücudu üçgen şeklinde olup baş ve göğüs kısmı geniş kuyruk kısmı dar olan bir böcek türüdür. Gümüş böceğinin derisi katmanlar halindedir ve vücutlarının alt tarafında toplamda 8 adet ayakları vardır.

ÇİYAN
çiyanÇiyanlar görünüş olarak uzun bedenli ve üzerinde birçok ayağı olan bir haşere türüdür. Çiyan ile kırkayağı birbirine çok karıştırırlar. Çiyan ve kırk ayakta vücutlar bölmeler halindedir. Kırkayakta her bölmede 1 çift ayak bulunurken çiyanda ise her bölmede 2 çift ayak bulunur. Çiyanlar yeryüzünde birçok bölgede bulunur. Yaşadığı ortama ve beslenmesine bağlı olarak farklı boylarda olurlar. Çiyanlar bazı bölgelerde birkaç cm olurken bazı bölgelerde ise 20 -28 cm olanları da vardır.AĞAÇ KURDU - TAHTA KURDU -

MOBİLYA BÖCEĞİ

ağaç kurduAğaç kurtları görünüş olarak hamam böceğine benzerler fakat bunlar hamam böceği gurubundan değiller. Tahta kurdu olarak bilinen bu haşereler yapı olarak 6 ayaklı, başucunda 1 çift antenli ve kanatlı olan bir haşeredir. Tahta kurdu ayaklarının uç kısımları tırtıllı olup,uç kısımlarında tutunmaya yarayan kancaları vardır. Eklem bacaklı grubunun bir üyesi olup bu sınıf içinde incelenir. Tahta kurdunun üst kısmı sert kabuktan oluşur. Bu kabuğun yapı maddesi keratein denen sert bir maddedir.

KIRK AYAK
kırkayak ilaçlamaKırkayak böceklerinin 2 rengi vardır. Bu renkler siyah ve kahverengidir. Ebatları itibariyle 6 cm den küçük ve omurgasız böceklerdir. Bu böceğin vücudunun her halkasın da iki çift ayağı vardır ve bu özelliğiyle çiyanlardan ayırt edilebilir. Kırk ayak böcekleri türlerine göre değişiklik gösterirler bu böceklerin çürük bitkilerle besleneni olduğu gibi etçil olanı da vardır. Türlerine göre bacak sayıları 200 e ulaşabilirler ve kırk ayakların yaklaşık 8 bin türü vardır. Kırkayak böcekleri rutubetli yerlerde yaşarlar ve rutubetsiz ortamda çok uzun süre yaşayamazlar.

ÇEKİRGE

çekirgeÇekirgeler kanatlı canlılar grubunun bir üyesidir ve hareketlerini zıplayarak sağlar. Çekirge sıcak mevsimleri seven bir canlıdır. Çekirge düz kanatlı hayvandır kanatları üzerinde pul veya benzeri maddeler yoktur bu sayede çok uzak mesafelere kadar uçarlar. Çekirgelerin toplam 6 ayakları vardır. Arkada bulunan 2 ayağı diğer ayaklarından hem büyük hem de güçlüdür bu ayaklara sıçrama ayağı denir. Çekirgelerin vücut yapısı ve büyüklüğü çekirgenin yaşam alanına bağlıdır. Hangi ortanda yaşıyorsa ve hangi besinler ile besleniyorlarsa vücut ona göre yaratılmıştır.

SALYANGOZ

salyangozSalyangoz değişik vücut yapısına sahip, sürüngen canlılardır. İnsana zarar vermeyen bu haşere türünün farklı bir yapısı vardır. Salyangozun vücudu bir kabuk içindedir. Salyangozların kabukları sırtında olup yukarıya doğru kıvrımlar oluşturur. Salyangozları tehlikelerden, sıcak ve soğuktan korur. Salyangoz hareket etmediği zaman ve beslenmediği zaman tamamen kabuk içine çekilerek dinlenir. Salyangozun vücudu ile sırt kabuğu arasında sıvı bir madde vardır. Salyangoz bu sıvıyı salgıladıktan sonra, bu sıvının üzerinden hareket eder. Salyangozlar hareketi için kullandığı bu sıvı kuruduğu zaman parlak bir görünüm alır. Salyangoz sürekli sıvı tükettiği için suya ihtiyaç duyar. Salyangozların kabuğu içindeki bu sıvı aynı zamanda salyangozun vücut ısısını korur.

KULAĞA KAÇAN

kulağa kaçanKulağa kaçan böceği yapı olarak çok farklı bir böcektir. Kulağa kaçan böceğinin rahatlıkla tanınacak özellikleri vardır. Kuyruk kısımlarında pense şeklinde kıskaçları bulunan kulağakaçan böcekleri bu özellikleri ile diğer böceklerden ayırt edilebilirler. Kulağakaçan böcekleri insanların kulaklarından içeri girerek kulak zarlarını patlatmalarından dolayı kulağakaçan ismini almıştır.

EV FARESİ - FINDIK FARESİ

fareEv fareleri, genellikle ev içlerinde yaşayan ve dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip canlılarıdır. Ev faresi beslenmek için insanların yaşam alanlarına gelerek insanların besinlerine ortak olur. Ev faresi evde bulduğu her türlü yiyeceği tüketir. Hatta insanların tükettiği veya tüketmediği her şeyi yerler. Evde bulunan tahıl, hububat ve pişmiş yemek olmak üzere her şeyi yediği gibi evde sabun, macun, tutkal ve giydiğimiz deri elbiseler bile aç kaldıklarında kemirirler.

ÇATI FARESİ

fare ilaçlamaÇatı faresi büyük fare türleri arasında yer alır. Çatı faresi evlerin bodrumunda, bina içlerinde, çöp yığınları arasında ve çatılarında yuva yaparak bu alanda yaşar. Boyları yaklaşık olarak 30 cm kadar olan çatı fareleri yaklaşık 4 ayda ergenliğe ulaşır. Esnek bir yapıya sahip olan çatı faresi 15 - 20 mm kadar dar alandan geçebilirler. Çatı farelerinin ömürleri genellikle 1 yıl kadardır. Çatı fareleri yılda 4-6 defa çoğalırlar ve her defasında 5–6 yavru doğururlar. Çatı fareleri de diğer ev fareleri gibi insanlara hastalık bulaştırırlar. Ayak yapıları çok güçlü ve parmak uçları tırnaklıdır. Bu ayakları sayesinde binanın en yüksek yerlerine kadar tırmanabilirler

MİTE (AKAR)http://www.osman.com.tr/images/Hasere/mite.jpg
Biyolojisi
İnsan hayvan ve bitki gibi canlıların yaşadığı ortamda canlı artık ve döküntüleriyle beslenen, gözle görülemeyen başı, gövdesi, bacakları ve de birçok türü olan canlılardır. Özellikle tozlu bakımsız evlerde tavuk, güvercin ve farelerde, bazen suda ve otluk alanlarda çok yaşarlar. "Allerjik reaksiyonlara neden olurlar, özellikle astımı ve allerjisi olanlar dikkat etmelidir."
Kontrol Önlemleri
Ev içinin ve eşyaların ilaçlanması, evde tozların sık sık alınması ve evin dikkatli temizlenmesi gibi tedbirler alınmalıdır.  

KENEhttp://www.osman.com.tr/images/Resim/fl_brown_dog_tick.jpg

Özellikleri
Boy: 5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
Renk: Koyu kızıl kahverengi.
kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kan emerek büyürler.keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene hafta içerisinde yüzlercesi oluşur
Davranışları
Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.
Yaşam Alanları
Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.
Mücadele İpuçları (Kırım Kongo Kanamalı Kene Vakaları için
Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .İç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler. Kedi köpek türü ev hayvanlarının veteriner kontrolünden geçirilmesi gerekir. İnsanlarda ısırılma problemiyle karşılaşıldığında Hastahaneye Müracaaat edilmesi,mevcut mekanın ilaçlanması için profesyonel bir firmadan hizmet alınması gereklidir.

HAMAM BÖCEĞİhamam böceğiHamam böceği haşere türleri arasında en hızlı üreyen ve en çok çoğalan türdür. Hamam böcekleri eklembacaklılar sınıfından olup, çok güçlü ayak yapılarına sahip haşerelerdir. Kilometrelerce yol yürüyebilen hamam böcekleri, çok hızlı hareket ederler. Boyları ve renkleri türlerine göre değişen hamam böcekleri, ortalama 5-8 cm arasındadır. Bedenleri altında 3 çift ayağı bulunan hamam böceklerinin, baş kısmında 2 adet anten şeklinde kılcal organları vardır. Hamam böceğinin sırt bölümünde bulunan ''kitin'' adında sert madde, bu zararlı canlıları bir takım tehlikelere karşı korur. Hamam böceklerinin sırt bölümde ayrıca kanatları vardır fakat bu kanatları uçmak için kullanmazlar.
Hamam böceği yaşam alanı olarak nemli ortamı ve yiyeceğin bol bulunduğu ortamı sever ve hamam böceğinin vücut yapısı çok dirençli ve çok dayanıklıdır. Genel olarak hamam böcekleri (oryantal hamam böceği ve diğer türleri) yaşam olarak çok sıcak ortamda ve çok soğuk ortamda da bulunurlar. Bir hamam böceği 50 derece sıcak olan bir ortamda bulunduğu gibi aynı zamanda – 30 ile -35 derece soğuk havalarda da yaşamına devam ederler.

KALORİFER BÖCEĞİ

İzmir Kalorifer Böceği ilaçlama
Kalorifer böceği, bir hamam böceği türüdür. Diğer hamam böceği türleri ile sadece renk ve boy olarak değişiklik gözlemlenebilir. Diğer hamam böceği türlerinde olduğu gibi, kalorifer böcekleri de hızlı üremeye sağlayan haşerelerdir. Kalorifer böceğinin 2 tane anteni vardır ve yönlerini bu sayede tayin ederler. Renkleri genelde sarımsı olan kalorifer böceklerinin diğer özellikleri hamam böceği türleri ile aynıdır.

Kalorifer böceği bir günde 4-5 km yol katedebilir.. Nemli sıcak alanları seven kalorifer böcekleri, yiyeceklerin bol olduğu lokanta, fırın, market ve evlere yerleşerek gıda maddeleri üzerinde gezerler ve insanlara mikrop bulaştırırlar. Kalorifer böceklerinden insanlara verem, dizanteri gibi hastalıklar bulaşabilir.

Kalorifer böceğinden kurtulmak için, profesyonel ve sağlık bakanlığı ruhsatlı ilaçlama şirketinden, kalorifer böceği ilaçlama talebinde bulunmanız gereklidir. İzmir böcek ilaçlama şirketimiz, kalorifer böceği ilaçlama ve tüm hamam böceği türlerinin ilaçlanmasında etkili ilaçları ile kesin çözümler üretmektedir. Kalorifer böceği ile mücadele etmek için İzmir böcek ilaçlama şirketimizi günün her saati arayabilirsiniz.

KARA SİNEKhttp://www.osman.com.tr/images/Hasere/karasinek.jpg

Biyolojisi
0.5-1 cm boyunda siyah gri renktedirler. Çöp ve gübre gibi nemli organik madde bulunan yerlere 100-150 tanesi yığın halinde yumurtalarını bırakır. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenir ve sıcak havada ortalama 7-8 günde sinek olarak uçar. Çok çabuk ürerler. Her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler ve vucutlarında çok çeşitli hastalık mikropları taşıdığı için her dolaştığı şeye mikrobu bulaştırırlar. Zira her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkı bırakırlar.
"Kolera, Diare, Dizanteri, Hepatit, Çocuk Felci, Gıda zehirlenmeleri, Selmonellosis, Verem gibi hastalıkları bulaştırır." Biyolojisi http://www.osman.com.tr/images/Hasere/ht_004.jpg
2-4 mm büyüklüğünde siyahtan kahverengiye, kırmızıdan siyaha kadar renklerde bir çok karınca türü vardır. Kanatlı karınca türü ise 5-8 mm uzunluğunda kahverengi olup iki adet uzun kanadı vardır.Yuvalarını su ve yiyecek kaynaklarına yakın yaparlar ve rotaları da bu eksendedir. Ev içinde görülenler genelde işçi karıncaların yiyecek aramalarından kaynaklanır. Süpürgelikler ile çatlaklarda, deliklerde, saksı içlerinde yuvalanırlar. Koloniler halinde yaşarlar. "Salmonellosis ve staphilacoc enfeksiyonlarına sebep olurlar."
Kontrol Önlemleri
Yürüyüş rotalarını izleyip yuvaları bulunmalı ve burada tedbir alınmalıdır. Piyasadaki hazır pestisitler ve yemler kullanılabilir fakat popülasyon tam olarak hedef alınmadığı için başarı şansı azdır.ferdi mücadele hem zaman hemde ekonomik kayba neden olur. Profesyonel uygulayıcıya başvurulmalıdır.http://www.izmirilaclamasirketi.com/resim/yilan_ilaclama_1.jpg

SAĞLIĞIMIZA ZARARLARI

Yılanlar normal yaşantılarımızda karşılaşabileceğimiz hayvan türlerinden değildir fakat karşılaşıldığında diğer hayvanlara oranla insan hayatına tehlikeli müdahalesi en fazla olan sürüngenlerdendir.Yılan zehiri genelde avını eritebilecek güçte bir sıvı içeriklidir ve bu sıvı insan vücuduyla buluştuğunda ölümcül sonuçlar doğurur.Yılanlar rahatsız edilmedikleri sürece ve besin amaçlı olmadığı sürece insanlara yaklaşmazlar bu sayede yılanlardan görüldüğü yerde uzak durmakta fayda vardır.Yılan sokması halinde ise vücuda bağlı olarak organ iflasları,kaslarda duyarsızlık ,hareket kabiliyetinde tutarsızlık,yanma hissi,ateş gibi rahatsızlıklar görülebilir.Böyle bir durumla karşılaşmamak için ve önceden önlem amaçlı profesyonel bir müdahale gerekebilir .Firmamız ÇARE ilaçlama sizlerin sağlıkları açısından her zaman yanınızdadır.


MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Yılanlarla mücadele yöntemleri hayvanların son derece zeki ve zehirli oldukları için yöntem olarak diğerlerinden farklıdır. Öncelikle yılanlarla birebir yakınlaşmalardan kesinlikle uzak durulmalı. Ani müdahalelerle yaklaşılmamalıdır. Yılanlarla baş edebilmek bireysel olarak çok zordur. Yılan türleri zehirli oldukları için müdahalelerde bilinçli yaklaşım ve üretici çözüm gerekir.  Danaburnu
Deri böceği, deriden yapılmış eşya ve giysiler arasında bulunur kemirir ve insan derisi üzerinden beslenir. Deri böceğinin bazı türleri gözle görülür bazıları da görülemez. Deri böceği pamuksu bir görünümdedir. Türleri sarı, kahve, siyah ve beneklidir.

Deri böceği 2-3mm boyutlara sahiptir. Yılda 4-5 defa yumurta bırakabilir, 1-2 hafta içerisinde yumurtalar açılır. Yumurtadan ilk çıkan yavrular larva şeklindedir. Uygun şartlarda larvalar kısa zamanda erginleşir. Deri böceği çok hızlı çoğalabilir, en fazla 1 yıl ömrü vardır. Hayvansal olan tüm eşyalara zarar verir. En sık görülen yerler, depolar, mağazalar, halı fabrikaları, konfeksiyon ve evlerdir. Sıcak yerlerde yaşamaktan hoşlanır, soğuk yerleri sevmez. Deri böceğinin ağız parçaları oldukça güçlüdür, hatta yumuşak olan madenleri dahi kemirebilir. Deri böceğinin bir türü de uyuz hastalığına neden olan uyuz böceğidir. Uyuz böceği insan derisi altına girer orada yuva yapar yumurta bırakarak çoğalır.
Deri böceğinden kurtulmak için, tek çare kokulu kokusuz ilaçlama yapmaktır. Bu konuda uzman ilaçlama ekiplerinden yardım almalısınız. Deri böceği çok ufak olduğundan gözle görülmesi çok zordur. Deri böceği ilaçlamasını evinizin, iş yerinizin her yerine uygulatmanız en doğrusudur.
DANABURNU (Gryllotalpa) DanaburnuDana burnu böceği eklembacaklılar sınıfında incelenir. Büyüklüğü 3,5-4cm civarındadır. Bedeni kadife gibi yumuşak sık ve kısa tüylerle örtülüdür. Kanat boyu kısadır. Petek göz yapısına sahiptir. Danaburnunun arka kanatları kapalı biçimdeyken kuyruk biçiminde görülür.Ses algılayamaz, fakat ses çıkartabilir. Toprağın 10-20cm altına kazarak yaptığı yuvasında yaşar.
Dana burnu yuva yapmak ve yaşamak için yumuşak toprakları tercih eder. Danaburnu gündüzleri toprağın altında dinlenir gece olduğunda yüzeye çıkar ve avlanır. Beslenmesini bitkisel yapar. Danaburnu ekinlere, tohumlara yeni filizlere köklere oldukça zararlıdır. Mayıs ve haziran ayında yumurtalarını toprakta açtığı bölümler içerisinde saklar. Dana burnu her yumurtlamada 250-300 civarında yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru danaburnu yaz ayında gelişir. Danaburnu ağustos ve temmuz geldiğinde erginleşir.
Bitkilere oldukça zarar verdiğinden periyodik olarak ilaçlama yapılması gerekir. Danaburnu ilaçlamasını herkesin yapması doğru değildir. Danaburnu ilaçlamasında kullanılan ilaçların sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar olması gerekir. Danaburnu ilaçlamasında sıvı ve püskürtme yöntemli uygulama yapılmalıdır. Dana burnu süs bitkileri ve sebze ile beslenme sağlar. Dana burnu daha fazla genç ve yeni filizlere zarar veren bir böcektir.

UYUZ BÖCEĞİhttp://www.osman.com.tr/images/Hasere/uyuzbocegi.jpg
Biyolojisi
Uyuz böceği insanın derisi içine girerek tüneller halinde (2 mm-3 cm uzunlukta) yerleşip üreyen, devamlı deride tünel açan, kabarcıklar, delikler ve yaralar meydana getiren bir parazittir. Kıl diplerinde iltihaplı dermatit de yaparlar. Böcek yassı, oval, kitinle örtülü ve kirli sarı renklidir. Kısa, kalın ve kıllı bacakları vardır. 0.4 mm boyunda ve 0.3 mm enindedir. Deri altına yumurtlayarak ürer. Yumurtlamadan iki hafta sonra hastalığın başlaması vücutta genellikle parmak araları, bilek ve dirseklerin iç kısmı, koltukaltı, karın ile bacakları sarması ile olur. Deride kazdığı tünellerin üzerinde içi su ve parazit dolu kabarcıklar oluşur. Özellikle geceleri artan şiddetli allerjik kaşıntılar olur. Buna uyuz hastalığı denir. Uyuz insanlardan el sıkma ile, kullandığı eşyalar ve bir arada yaşama ile bulaşır. Özellikle okul, yurt, kışla gibi toplu yaşam yerleri en kolay bulaşma ortamıdır. Bilgisiz ve fakir ortamda daha çok görülür.
"Uyuz böceği kedi, köpek gibi memeli hayvanlarda da hastalık yapar. Hububatla da geçen cinsi vardır. Deride geceleri daha artan kaşıntı, kabarcıklar varsa
"Acilen Doktora gidilmelidir."
Kontrol Önlemleri
Eğer uyuz teşhisi konmuş ise Çıkan giysiler ve kullanılan eşyalar kaynatılır, yıkanır ve sıcak ütü yapılır.İyi bir vücut temizliği ardından Doktor tavsiyesi ile verilen böcek öldüren ilaçlar tarife göre tekrarlanarak vücuda sürülür. Vücut ilaçlı bırakılır. Üzerindeki çamaşırlar değiştirilir. Bu işlemi evdeki hasta olan da olmayan da yapmalıdır. Yaşanan mekanın komple ilaçlanması gerekir.
Bu tür böceklerle mücadelede öncelikle,profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır.Kesin çözüm için profesyonel firmaya müracaat etmek ,hem zaman kaybını, hemde daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.  

KERTENKELE
kertekkele
Kertenkelenin yeryüzünde 3000 den fazla türü vardır. Kertenkele canlısının sıcak hayvanının yeraltında yaşayan, suda yüzen, havada uçan renk değiştirebilen birçok türü vardır. Kertenkelenin derisi pullu ve pütürlüdür. Karın pulları yanlarında ve sırt bölgesinde olan kertenkele türü daha iri yapıda olur.

Kertenkele ayaklı,2 ayaklı ve ayaksız olabilir. Kertenkelenin her ayağında 5 tane parmak olur. Kertenkelenin parmaklarda çok gelişmiş tırnaklar bulunur. Kertenkele türlerinde ağaçlara asılıp tutunmak için uzun ve kuvvetli kuyruk yapıları bulunur. Kertenkelenin kuyruğu koptuğunda yerine yeni bir kuyruk oluşur. Kertenkelenin kopan kuyruğunun yerine gelen yeni kuyruk eskisi gibi bir kuyruk olmaz, yeni kuyrukta omurga bulunmaz. Kertenkelenin uzun, yapışkan tükürük salgılayan bir dili vardır.

Kertenkele ayakları ile toprağa çukurlar açar ve kışın bu çukurlarda uyur. Kertenkele güneşlenmekten keyif alır. Bazı kertenkele türleri üzerinde bulunduğu bölgenin rengini alabilir, kertenkele bu şekilde avını kolay yakalar. Kertenkele düşmanından kaçarken kuyruğundan bir kısım kopartıp bırakır ve kaçar. Kertenkele etçil ve otçul olarak beslenebilir. Kertenkele çiftleşme sonrasında yumurtasını yuvasında saklar. Bazı kertenkeleler memeli hayvanlarda olduğu gibi doğurma yöntemi ile çoğalır.

Kertenkelelerin bazıları zehirli, bazıları zehirsizdir. Bazı kertenkele türleri; bukalemun, yeşil iguana, deniz iguanası, dev kertenkele, zehirli kertenkele, parlak kertenkeledir. Kertenkele ile mücadelede ferdi yapılan mücadele etkili değildir. Kertenkele ile yapılacak en doğru işlem acil ilaçlamadan yardım almaktır. İlaçlama konusunda uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Referanslarımız kanıtımız.

ARI
Arı
Arı zar kanatlı hayvanlar sınıfından olup küçük kanatlı hayvanlardır. Arı (Apoidea) takımının birer üyesidir. Arı çeşitlerinin genel özelikleri aynı olsa da aslından birbirinden çok farklı özellikleri bulunur.
Arı yaşadığı yere ve türüne bağlı olarak farklı boy ve yapıda olabilmektedir. Genel olarak arının boyu 2 - 4cm kadardır. Arı bedeninin alt kısmında 6 ayağı bulunur ve ayakları üzerinde polen taşıyıcı kısımlar bulunur. Baş kısmında kesici bir ağız, 1 çift anten ve dışa patlak biçimde 2 adet göz bulunur.
Arının bazı türleri insanlar tarafından evcileştirilmiş ve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu Arı çeşidi bal arısıdır. Bal arısı insanlar için faydalı bir böcektir ve insanların besin kaynağı olan balın üretimi için beslenir.
Bu arılar insanlar tarafından kovan içinde beslenir. Bal arısı doğal ortamda; ağaçlar üzerinde, ağaç köklerinde, mağara içlerinde ve kaya yarıklarında yuva yaparlar. Genel olarak bir kraliçe Arı bulunur ve diğer arılar onun etrafında koloni oluştururlar. Bu bakımdan bal arısı asla ilaçlanmaz ve yok edilmez.
İnsanlara en çok zarar veren Arı çeşidi yaban arısı ve türleridir.
Yaban arısı diğer türlerine oranla büyük yapıdadır.
Arılar türlerine bağlı olarak farlı renkte olabilirler bazı arılar sarı, bazıları kahverengi, bazıları alacalı olurlar kısacası her renkte Arı bulmak mümkündür.
Arılar bir koloni şeklinde yaşarlar ve bir koloni içindeki her arının kendine göre işi vardır ve her Arı farklı görevler yapar. Arıların bazıları yuva yapar, bazıları yiyecek taşır, bazı arılar petek örer, bazıları su taşır, bazıları da savaşçıdır.
Yaban arısı zehirli bir böcektir. Yaban arısının kuyruk kısmında bir zehir iğnesi bulunur ve bu sayede kendisine zarar veren canlılara saldırıp iğnesi ile sokar. Yaban arısı insanların besinleri olan meyve sebze çiçeklerine konup bunların suyunu çeker ve bu meyve özü ile beslenir. Yaban arısı bunu yaptığında çiçeklerin kurumasına neden olur ve meyve ve sebzelerin ürün vermesi kıtlaşır. Böylece ekinlere oldukça zarar verirler.
Yaban arısı yuvasını genellikle toprak altına yapar fakat bazı yaban arısı türleri yuvalarını ağaç dallarına ve evlerin çatı kısımlarına yaparlar.
Yaban arısının zehri çok güçlüdür ve insanı ısırdığında ciddi sıkıntılar verebilir. Yaban arısı her yönüyle insana zarar verir. Bazı yaban arısı türleri bal arılarının kovanlarına dalarak bu arıları kaçırıp yerler. Buda Arı yetiştiricileri için çok büyük zarar demektir. Bunun içindir ki yaban arısı görüldüğü yerde mutlaka ilaçlanmalı ve bununla mücadele edilmeli.
Arılar kendisine tehlike geldiğini sezinlediğinde toplu halde saldırıya geçerler. Ve kendisine zarar veren canlıyı defalarca ısırırlar. Arı saldırısına uğrayan insan birkaç yaban arısı tarafından sokulursa ölüm tehlikesi geçirebilir. Arı saldırısına maruz kalan insan hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.
Evde veya çevrenizde yaban arısı kolonisi varsa mutlaka önlemini alın. Bu arılar için en ekonomik ve en tehlikesiz yöntem ilaçlama yöntemidir. İlaçlama hizmeti için her zaman tüm müşterilerimizin yanındayız. Arı ilaçlaması tehlikelidir. Arı ilaçlamasını kendi başınıza yapmayın mutlaka profesyonel yardım alın.

KAKALAKKAKALAK
Kakalak böceği, hamam böceğinin bir türüdür. Kakalak böceğinin yeryüzünde bilinen 3.500 türü vardır. Kakalak heryerde yaşayabilen çok dayanıklı bir böcektir. Kakalak kutup bölgeleri hariç her bölgede yaşar ve çoğalır. Kakalak nemli ve ılık ortamda yaşamayı sever. Kakalağın neme sürekli ihtiyacı vardır. Kakalak gece aktif olarak yaşar, gündüz olduğunda yuvasında dinlenir. Kakalak dış ortamlardan evlerimize alışveriş poşetleri ile kanalizasyon boruları sızıntısı ile, alınan eşyalar arasında gelir. Kakalak oval ve yassı vücutludur. Kakalak yaklaşık 1,5-2cm boyundadır. Kakalak insanların yediği, yemediği her türlü gıdayı yer.
Dişi kakalak yumurta kapsüllerini sırtında taşıyarak gezdiği her alana bırakabilir. Bu kapsüllerde 18-20 adet yavru bulunur. Kakalağın yumurtaları uygun nem ve sıcaklık ortamında 25-28 günde çatlar ve yavru kakalaklar ortaya çıkar. Kakalak yavruları ergin duruma gelene kadar çok defa gömlek değiştirir. Kakalak böceğinin iskeleti bedeni dışındadır. Kakalak erkeği kanatlı olur, dişi kakalak kanatlı değildir. Kakalak uçmak için kanat kullanmaz. Kakalak 300 yıldan uzun süredir varlığını sürdüren bir canlıdır. O günden bu yana değişim göstermeden gelmiştir. Kakalak böceğinin kanı beyaz renklidir.Halk arasında farklı isimlerle bilinir. Hamam böceği, kalorifer böceği, karafatma, amerikan, alman hamam böceği, kakalak böceğinin diğer isimleridir. Kakalak aç olarak 1 ay, susuz olarak 1 hafta yaşar. Kakalak böceğinin kafası kopsa dahi 1 hafta yaşayabilir, açlıktan ölmez fakat susuzluktan ölür. Kakalak ısırmayan bir böcek olduğundan laboratuarlarda kolay incelenir.Çok hızlı hareket eder. Kakalak böceğinin ayaklarından 1 tanesi koparsa dengesini kaybeder, hızlı yürüyemez.
Kakalak mikrop bulaştıran bir böcek türüdür, üzerinde birçok hastalık ve bakteri taşır. Kakalak böceğinden bulaşan hastalıklar; verem, hepatit, astım, alerjik hastalıklar, mantar hastalıkları, dizanteri gibi hastalıklardır.

 

Copyright © Anofel Çevre Sağlığı Tarım Gıda ve Danışmanlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi | Designed by MasterAjans